Kuchnie świata

Kuchnie świata


Jednym z moich ulubionych doświadczeń w podróży jest jedzenie. Przyjaciele i znajomi często zadają mi pytanie: Co ciekawego tam jadłeś? Szczególnie, gdy wracam z dalekich wypraw często słyszę to pytanie. Uświadamia mi to, że jedzenie jest jednym z ważniejszych aspektów podróży. Mam nawet przeświadczenie, że człowiek zszedł z drzewa i udał się w pierwszą podróż właśnie aby urozmaicić sobie dietę. A tak poważniej, czyż odkrywanie nowych światów nie wiązało się z pozyskiwaniem nieznanych smaków, przypraw, owoców, warzyw?


Szczególnie zachwyca mnie kuchnia Azjatycka. Na pytanie gdzie jest najlepsze jedzenie, z jakim się spotkałem podróżując po świecie, bez namysłu odpowiadam: na Tajwanie.
Tajwan to przede wszystkim kuchnia chińska, ale znalazłem tam sporo wpływów kuchni japońskiej i tajskiej. Różnorodność jest naprawdę oszałamiająca. Nie zapomnę wegańskiej restauracji w Tajpej, w której setki potraw były wystawione w formie kolorowych, pięknie zdobionych bufetów. Przypominały mi bufetowe restauracje z Las Vegas z 5-gwiazdkowych hoteli. Kto był, ten wie o czym piszę. Tylko, że w tym przypadku cała ta obfitość była wegańska!


O nocnych targach z jedzeniem czy street food jakże popularnych w całej Azji tylko wspomnę.
I jeszcze jedno – popularne są w Azji szkoły gotowania, w których możemy zdobyć umiejętności i poznać filozofię azjatyckiej kuchni. Wracając do domu możemy nie tylko wspominać smaki Azji, ale też raczyć siebie i gości wybornymi potrawami z dalekich podróży. Smacznego!